piątek, 18 października 2013

Spaghetti z pomidorami

Kolejny przepis na ekspresowy obiad, w dodatku tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet niedoświadczeni kucharze. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, jest to przykład bardzo zdrowego posiłku. Dlaczego? Ponieważ wykorzystałam do jego przygotowania świeżych pomidorów, świeżej bazylii oraz spaghetti z mąki żytniej.


Składniki:

  • 500g opakowanie spaghetti z mąki żytniej
  • 1kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 filiżanki wermutu
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • oliwa




Pomidory obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać.
Listki bazylii opłukać i posiekać.
Na sporej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią posiekaną cebulę. gdy stanie się ona szklista, dodać czosnek i całość razem smażyć przez około 2-3 minuty.  Następnie dodać pomidory oraz przyprawy. Zamieszać i dusić wszystko około 10 minut. Później dolać wermut i dusić kolejne 5 minut. Pod koniec duszenia dodać posiekane zioła.
W międzyczasie ugotować makaron.

Do wrzącej wody włożyć makaron i gotować przez czas przewidziany na opakowaniu. U mnie było to 10 minut.  

Do garnka z makaronem wlać 3/4 sosu i zamieszać. Sos ładnie oblepi makaronowe nitki.
Rozłożyć spaghetti na talerze i każdą porcję polać pozostałym sosem. Przybrać listkami bazylii i ... voila :)
Obiad w mniej niż pół godziny mamy gotowy.

Smacznego! 

2 komentarze:

Print