piątek, 25 października 2013

Potrawka wieprzowa z pieczarkami

Nazwałam to danie potrawką, lecz równie dobrze mogłoby nosić miano ragoût czy gulasz :)
Głównym składnikiem potrawy jest mięso, tak więc roślinożercy niech nie czytają dalej. Poza tym w składzie znajdziemy dodatek warzyw, nieco przypraw dla zaostrzenia smaku i apetytu, a wszystko to pływać będzie w jasnobrązowym sosie.

Szczegóły poniżej...



Składniki: (dla 8 osób)
  • 1200g karkówki
  • 500g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500ml bulionu
  • pół kubka białego wina
  • kubeczek śmietany 22%
  • papryka słodka, pieprz, sól
  • oliwa 



Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę o grubości 1 cm. Następnie oprószyć przyprawami i wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć na ostrym ogniu, krótko, lecz cały czas mieszając.
Gdy mięso się zrumieni zalać je winem i ponownie zamieszać, odrywając od dna resztki mięsa, które mogły przylgnąć do dna podczas smażenia. 
Cebule obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na osobnej patelni, na rozgrzanej oliwie.Pieczarki obrać, pokroić na kawałki i dodać do cebuli. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pod koniec smażenia dodać do warzyw na patelni.
Zawartość patelni przełożyć do garnka z mięsem, dolać bulion bulion i całość doprowadzić do wrzenia.
Następnie zmniejszyć ogień i dusić całość, pod przykryciem około godziny.

Po upływie godziny sprawdzamy miękkość mięsa. jak jest już odpowiednio miękkie, wówczas dolewamy śmietanę i w  razie potrzeby doprawiamy do smaku. Pod koniec duszenia, a właściwie przed samym podaniem dodałam do potrawy dwie łyżki posiekanej zielonej pietruszki, co wybitnie wpłynęło na całość dania, wydobywając smak grzybów.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie cześć rodziny wybrała kuskus, zaś pozostałe osoby wolały dodatek makaronu tagliatelle.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print