czwartek, 3 października 2013

Pieczona biała kiełbasa


Cierpieliście kiedyś na chroniczny brak czasu? Mnie ta dolegliwość męczy od dłuższego czasu. Jednak na nic narzekania, gdy głodna rodzina czeka na nakarmienie.

Jednym z kanonu szybkich, a zarazem smacznych potraw jest pieczona biała kiełbasa, która nie wymaga, ani wielkich zachodów, ani umiejętności, a przy tym robi się niemal błyskawicznie :)

Składniki: (dla 6 głodnych osób)

  • 1200g kiełbasy
  • 2 spore cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, kminek  

Kiełbasę opłukać i osuszyć. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć ją z obu stron na rumiano. Gdy się przyrumieni, nakłuć widelcem i poczekać, aż wypływający płyn odparuje.


Wówczas przewrócić na drugą stronę i ponownie nakłuć kiełbasę. Gdy płyn odparuje, przełożyć kiełbasę do naczynia do zapiekania.
Na tłuszczu pozostałym ze smażonej kiełbasy podsmażyć pokrojone w plasterki cebule. Razem z tłuszczem położyć  ją na przygotowanej do pieczenia kiełbasie, przyprawić całość i  wsunąć do nagrzanego piekarnika.


Piec kwadrans w temperaturze 200 stopni.
Podawać na ciepło z ziemniaczkami lub kaszą lub na zimno z chrzanem. Ja podałam z kaszą kuskus, w towarzystwie czerwonego barszczu.

Życzę smacznego!


2 komentarze:

Print