poniedziałek, 21 października 2013

Nadziewane portobello


O włoskich grzybach pisałam już przy okazji innego postu. Teraz chcę dodać jedynie to, że świetnie nadają się one do faszerowania i zapiekania. Stąd tez mój dzisiejszy przepis, na nadziewane i zapiekane grzyby portobello.



Składniki:
  • 500g portobello (7 kapeluszy)
  • 150g wędzonego boczku
  • 150g sera żółtego (ja użyłam Ementaler)
  • ½ czerwonej cebuli
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Grzyby oczyścić poprzez rozchylenie ich blaszek. Nie należy ich myć! Usunąć z każdego łodyżki, które następnie drobno siekamy.
Boczek kroimy w małą kostkę. Cebulę siekamy na drobno, zaś ser ścieramy na tarce.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy dwie łyżki oliwy oraz przyprawy i wszystko ponownie mieszamy.
Gotowym farszem nadziewamy kapelusze grzybów i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.


Po tym czasie otrzymujemy smaczną i oryginalną przekąskę
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print