wtorek, 29 października 2013

Lasagne ze szpinakiem i serem


Lasagne to rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów, lecz również nazwa dania przygotowanego z użyciem tego makaronu. Makaron ten wbrew obiegowej opinii, nie wymaga wcześniejszego obgotowywania, gdyż podczas pieczenia, sos którym są pokryte płaty i wilgotny zazwyczaj farsz powodują, że makaron mięknie podczas obróbki cieplnej.

Potrawa wywodzi się z Włoch, jednak poniższy przepis to moja indywidualna wariacja na temat włoskiej lasagne. Zapraszam do czytania i do próbowania…




Składniki beszamelu:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej


Składniki farszu:
  • 1kg mrożonego szpinaku
  • 600g białego sera
  • 2 jajka
  • 2 duże czerwone cebule
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 100g parmezanu
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:
  • 18 płatów lasagne (niepełne 500gramowe opakowanie)
  • 100g parmezanu do posypania 
  • oliwa do wysmarowania blaszki


Przygotowujemy farsz:
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i podsmażamy, a właściwie dusimy na niej pokrojoną cebulę, do czasu aż stanie się szklista.
Rozmrożony szpinak, odsączamy na sicie i łączymy z podsmażoną cebulką.
Do warzyw dodajemy posiekany koperek, roztrzepane jajka, pokruszony biały ser, starty parmezan oraz przyprawy. Dodajemy jeszcze kilka łyżek oliwy i wszystko dobrze mieszamy.

Przygotowujemy beszamel:
W tym celu rozgrzewamy masło w rondelku. Gdy stopi się dodajemy mąkę i dobrze mieszamy. Następnie powoli dolewamy mleko, przez cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Gotowy przykrywamy i odstawiamy na bok.

Przygotowujemy lasagne:
Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i wykładamy SUCHYMI płatami lasagne. W moim naczyniu zmieściło się sześć płatów w jednej warstwie. Makaronowe płaty smarujemy 1/3 częścią sosu beszamelowego, na to rozprowadzamy połowę farszu i przykrywamy drugą warstwą płatów. Na to znowu nakładamy 1/3 warstwę sosu beszamelowego i drugą część farszu. Później przykrywamy wszystko kolejną warstwą płatów lasagne i smarujemy trzecią częścią beszamelu oraz posypujemy startym serem.
Gotową potrawę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 50 minut.
Po wyjęciu z pieca najlepiej pozostawić potrawę na 30 minut, aby ładnie zastygła i nie rozchodziła się podczas krojenia. Po tym czasie można spokojnie ja kroić i nakładać indywidualne porcje.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. przeważnie robię ją z mięsem, ale wersja ze szpinakiem też do mnie przemawia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nigdy nie obgotowuję płatów lasagne - najczęściej przygotowuję tą zapiekankę dzień przed pieczeniem i już złożoną przechowuję noc w lodówce - wtedy mam 100% pewności, że makaron będzie w każdym miejscu ugotowany, a przy okazji następnego dnia obiad robi się sam - cenię to, gdy na obiad przychodzą goście :)

    OdpowiedzUsuń

Print