wtorek, 1 października 2013

Krem czekoladowy z figami

Krem ten to propozycja deseru, lecz z uwagi na niewielką zawartość alkoholu, raczej nie polecam go nieletnim ;)


Składniki:

  • 400g (4 tabliczki) czekolady
  • 300ml mleka
  • 4 żółtka
  • kilka świeżych fig
  • kilka łyżek posiekanych pistacji (mogą być i inne orzechy)
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek Metaxy


Figi kroimy na połówki, zalewamy Metaxą i odstawiamy na około godzinę, aby owoce wchłonęły alkohol.
po upływie tego czasu wyciągamy figi, zaś pozostałość, mieszamy z żółtkami.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym rozpuszczona zestawiamy z ognia.

Z mleka i mąki ziemniaczanej gotujemy budyń, który po ugotowaniu mieszamy z rozpuszczoną czekoladą, aż do jednorodnego połączenia. Następnie dolewamy żółtka z Metaxą, nie przestając mieszać.

Fig rozkładamy do salaterek i zalewamy kremem.

Gotowy deser wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, zaś przed podaniem posypujemy posiekanymi orzechami.

Pracochłonny, ale smaczny. Polecam :)



2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis :) czy czekolada ma być gorzka czy mleczna??

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja użyłam czekolady mlecznej, lecz sądzę, że i z gorzką wyjdzie. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań smakowych :)

    OdpowiedzUsuń

Print