poniedziałek, 16 listopada 2015

Cannelloni nadziewane kurczakiem


Cannelloni to rodzaj makaronu, mającego kształt grubych rurek o średnicy około 3 cm oraz długości około 10 cm. Rurki te napełnia się różnymi farszami: mięsnymi, warzywnymi lub serowymi. Następnie zalewa się sosami i zapieka.


Przygotowanie dania nie jest ani pracochłonne, ani skomplikowane, za to bardzo efektowne oraz oczywiście smaczne.



Składniki:
  • 500g cannelloni
  • 500g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1kg pomidorów
  • ½ szklanki białego wina (ja dałam Martini bianco)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 200g twardego, żółtego sera (u mnie Graviera)
  • 200g kremowy serek, typu Philadelphia
  • sól
  • pieprz
  • oliwa



Kurczaka pokroić na drobno i podsmażyć z cebulą i przyprawami.
Następnie dolać wino i pozostawić na ogniu, aż płyn zostanie wchłonięty przez mięso.
W innym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać, aż do uzyskania złotego koloru. Wówczas dolać mleko i mieszać, aż sos zacznie gęstnieć.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Następnie połowę pulpy pomidorowej umieszczamy w misce, dodajemy do niej sos, kurczaka, serek kremowy oraz połowę startego żółtego sera. Całość mieszamy i przyprawiamy.
Przygotowaną masą napełniamy rurki makaronowe (SUROWE!).
Naczynie do zapiekania wykładamy połową pozostałych pomidorów i układamy na nich nadziane cannelloni. Po napełnieniu naczynia wykładamy na wierzch pozostałe pomidory, wlewamy szklankę mleka oraz posypujemy całość pozostałą połową żółtego, tartego sera.
Tak przygotowane danie zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 przez około 30 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print