Sprawdzony przepis!

Łazanki z kapustą i mięsem mielonym

Ostatnio zrobiło się naprawdę jesiennie i coraz zimniej. Niestety nawet u mnie, temperatura spadła i zaliczyliśmy pierwszy deszcz, po kilkumiesięcznej suszy. Pogoda taka wywołuje zarówno kulinarne wspomnienia, jak też ciągoty do ciepłych, konkretnych dań. Co łączy w sobie obie te cechy? Oczywiście łazanki z kapustą i mięsem mielonym! Smak dzieciństwa i zarazem, syte, smaczne danie.

Łazanki z kaustą i mielonym mięsem

Łazanki to nie tylko nazwa dania, lecz również rodzaj makaronu. Uzyskuje się go poprzez pokrajanie poprzecznie zwiniętego rulonu twardego, przeschniętego ciasta na jedno centymetrowe paski i pokrojenie tych pasków na kwadraciki. Dla mnie najsmaczniejsze są łazanki z domowego ciasta, z dodatkiem jajek. Kto nie chce robić makaronu w domu, spokojnie może wykorzystać gotowy wyrób, byle jajeczny ;)





Składniki:


  • 500g mięsa mielonego (u mnie wołowo - wieprzowe)250 g makaronu łazanki
  • 1 mała główka białej kapusty lub pół dużej
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka w proszku
  • oliwa do smażenia


Kapustę poszatkować, a następnie podsmażyć na kilku łyżkach oliwy. Kolejno podlać wodą, posolić, przykryć i dusić na małym ogniu. Na patelni podsmażyć mięso i dodać do garnka z kapustą. Całość doprawić do smaku i dusić, aż do miękkości kapusty.

Makaron ugotować i odcedzić. jeżeli korzystamy z gotowego produktu, należy postępować według przepisu na opakowaniu.

Ugotowany i odcedzony makaron łączymy delikatnie z masą kapuściano - mięsną, mieszamy i mamy smaczne, syte i nieskomplikowane jednogarnkowe danie.


Smacznego!