niedziela, 6 października 2013

Łazanki z kapustą i mięsem mielonym

Ostatnio zrobiło się naprawdę jesiennie i coraz zimniej. Niestety nawet u mnie, temperatura spadła i zaliczyliśmy pierwszy deszcz, po kilkumiesięcznej suszy.
Pogoda taka wywołuje zarówno kulinarne wspomnienia, jak też ciągoty do ciepłych, konkretnych dań. Co łączy w sobie obie te cechy? Oczywiście łazanki z kapustą i mięsem mielonym! Smak dzieciństwa i zarazem, syte, smaczne danie.

Łazanki to nie tylko nazwa dania, lecz również rodzaj makaronu. Uzyskuje się go poprzez pokrajanie poprzecznie zwiniętego rulonu twardego, przeschniętego ciasta na jedno centymetrowe paski i pokrojenie tych pasków na kwadraciki. Dla mnie najsmaczniejsze są łazanki z domowego ciasta, z dodatkiem jajek. Kto nie chce robić makaronu w domu, spokojnie może wykorzystać gotowy wyrób, byle jajeczny ;)


Składniki:
  • 500g mięsa mielonego (u mnie wołowo - wieprzowe)
  • 250 g makaronu łazanki
  • 1 mała główka białej kapusty lub pół dużej
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka
  • oliwa do smażenia


Kapustę poszatkować, a następnie podsmażyć na kilku łyżkach oliwy. Kolejno podlać wodą, posolić, przykryć i dusić na małym ogniu. Na patelni podsmażyć mięso i dodać do garnka z kapustą. Całość doprawić do smaku i dusić, aż do miękkości kapusty.

Makaron ugotować i odcedzić. jeżeli korzystamy z gotowego produktu, należy postępować według przepisu na opakowaniu.

Ugotowany i odcedzony makaron łączymy delikatnie z masą kapuściano - mięsną, mieszamy i mamy smaczne, syte i nieskomplikowane jednogarnkowe danie.

Smacznego!




10 komentarzy:

  1. Pycha, ja dodaję jeszcze grzybki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię też wersję z grzybkami i kiszoną kapustą. Zarezerwowana jest jednak jedynie na Święta Bożego Narodzenia. a powyżej, to raczej wersja typowo codzienna, przynajmniej w naszym domu. ;)

      Usuń
  2. Kiedy ja ostatnio jadłam łazanki? Narobiłaś mi smaka!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znałam takiej wersji łazanek z mięsem mielonym. Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam do zrobienia, a gwarantuję, że nie pożałujesz.

      Usuń
  4. Uwielbiam łazanki z kapustą, aczkolwiek ja zamiast mięsa mielonego daję boczek i pieczarki. Wersja z mięsem też na pewno jest pyszna, to po prostu musi pasować.

    OdpowiedzUsuń
  5. a co z papryką z przepisu? Ani słowa w wykonaniu o papryce :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Papryka czerwona jest w proszku, być może powinnam to wyraźnie zaznaczyć. Dlatego, gdy piszę "doprawić do smaku" mam na myśli zarówno sól, pieprz, jak i paprykę ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Print