poniedziałek, 16 września 2013

Owocowa przekąska z prosciutto


Prosciutto to rodzaj surowej, podsuszonej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych. Tradycyjnie wytwarzana jest we Włoszech, w okolicach Parmy, stąd tez bierze się popularna w Polsce nazwa tej szynki, czyli szynka parmeńska.
Szynka ta charakteryzuje się niższą zawartością soli, łagodnym, słodkim smakiem oraz niską zawartością kalorii.
Prosciutto zazwyczaj je się na surowo, jednak może stać się składnikiem risotta lub makaronu. Jedyny warunek dodajemy ją pod koniec przygotowywania potrawy, gdyż długa obróbka cieplna niszczy delikatny smak szynki.
Jednak najczęściej szynka ta jest składnikiem sałatek i przekąsek.
Klasycznym wręcz połączeniem jest prosciutto i melon. Dobrze komponuje się również z innymi owocami np. z figami czy brzoskwiniami. I taką właśnie przekąskę pragnę Wam dziś zaproponować.
Jest oryginalna, szybka i smaczna.


Co będziemy potrzebować?

  • plastry szynki parmeńskiej
  • melon
  • kilka brzoskwiń
  • czarny pieprz (opcjonalnie)

Owoce przygotowujemy, czyli myjemy i kroimy na ćwiartki brzoskwinie. Obieramy i kroimy na cząstki melona. Każdy kawałek owocu owijamy plastrem szynki i układamy na półmisku.
Koneserzy mogą całość posypać odrobiną czarnego pieprzu i … gotowe.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print