środa, 11 września 2013

Napój z arbuza

Wprawdzie w Polsce pogoda raczej jesienna, lecz u mnie lato ma się całkiem dobrze i nie zamierza odchodzić. Arbuzów też nadal pod dostatkiem, więc postanowiłam zrobić arbuzowy napój, który stanowić może zdrową alternatywę dla gotowych napoi i "soków" prosto ze sklepowej półki ;)







Składniki:

  • połówka arbuza
  • kilka listków świeżej mięty
  • sok z cytryny

Arbuza miksujemy w blenderze razem z listkami mięty. Następnie przecieramy masę przez sitko, by uzyskać gładki napój. Do gotowej porcji wciskamy sok z cytryny, mieszamy i podajemy.

Szybko i prosto!


Pamiętać tylko należy aby arbuz był wcześniej schłodzony w lodówce.

Proporcje celowo pominęłam, gdyż zależą one zarówno od słodkości samego owocu, jak tez od preferencji pijącego.

Z podanych wyżej składników uzyskałam 750ml napoju.


Życzę smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print