środa, 25 września 2013

Faszerowane piersi kurczaka

Na początek muszę wyjaśnić, że długa przerwa w dostarczaniu nowych postów spowodowana była zarówno totalnym brakiem czasu, jak też brakiem aparatu fotograficznego.
Czasu nie mam nadal zbyt wiele, również aparat jest dopiero w drodze, lecz nie mogłam już tak dłużej bezczynnie siedzieć, dlatego tez wysmażyłam Wam roladki z piersi kurczaka nadziewane pieczarkami.

Wybaczcie jakość zdjęcia (robionego aparatem- głuptakiem), która nie przekłada się na jakość jedzenia ;)


A teraz do dzieła...


Składniki:
  • 6 pojedynczych piersi z kurczaka
  • 300g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 12 plasterków bekonu
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia


Każdą pierś pojedynczo myjemy, osuszamy i rozcinamy w taki sposób, aby powstał nam mały płat, który następnie solimy.

Przygotowujemy farsz. Cebule obieramy, siekamy i przesmażamy na łyżce oliwy. Pieczarki myjemy dokładnie i kroimy w kostkę. Dorzucamy do cebuli i całość smażymy dalej razem, aż wyparuje z pieczarek nadmiar wody. Pod koniec smażenia solimy do smaku oraz przyprawiamy pieprzem.

Na każdym kawałku kurczaka kładziemy po dwa plasterki bekonu oraz po dwie łyżki farszu. Całość zawijamy w rulon i spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy sznurkiem.
Ideałem w tym momencie byłoby mieć specjalną siatkę do wędlin.

Gotowe roladki układamy na natłuszczonej blasze i wsuwamy do nagrzanego, do 180 stopni piekarnika na 30 minut.



Smacznego!


2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne - uwielbiam drób z dobrym farszem. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam każdy drób...nawet bez farszu ;)

      Usuń

Print