niedziela, 8 września 2013

Duszona karkówka


Dzisiaj propozycja obiadowa z wykorzystaniem kotletów z karkówki. Karkówka wieprzowa jest bardzo odpowiednim mięsem do duszenia. Wystarczy niewielki dodatek warzyw (papryki, cebuli, grzybów czy pomidorów) i mamy wspaniałe danie, które zachwyci swym smakiem, nawet wybredne gusta ;)

A więc… do dzieła!

Składniki:
  • 1,4 kg karkówki (8 kotletów)
  • 3 cebule
  • 3 papryki
  • 100 ml śmietany (opcjonalnie)
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • oliwa




Mięso kroimy w plastry, oprószamy solą i pieprzem i smażymy kolejno, z obu stron, na gorącej oliwie. Paprykę kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Kiedy mięso lekko się zrumieni, dorzucamy cebulę i zmniejszamy dopływ ciepła. Smażymy cebulę razem z mięsem do czasu, aż stanie się szklista. Wówczas dorzucamy pokrojoną paprykę i smażymy wszystko razem, jeszcze przez chwilę.

Następnie podlewamy mięso z warzywami winem i dusimy do czasu, aż alkohol wyparuje. Sprawdzamy twardość mięsa i ewentualnie podlewamy wodą oraz dusimy do miękkości.

Karkówka jest mięsem, które nie wymaga długiej obróbki cieplnej. Po obsmażeniu, pokrojona w plastry, potrzebowała w sumie około 30 minut, by stać się miękką, gotową do spożycia potrawą.

Jeżeli lubicie, to w tym miejscu można podlać mięso, niewielką ilością śmietany, dodać wyciśnięty czosnek i ewentualnie przyprawić do smaku i podawać.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print