środa, 4 września 2013

Dolmadakia, czyli gołąbki po grecku



Dolmadakia to nic innego jak gołąbki. Jednak różnią się one od znanych nam gołąbków kapuścianych smakiem, a także rozmiarem.
Tradycyjnie w Grecji przygotowuje się je z ryżem i ziołami. jednak  zdarzają się odstępstwa i można spróbować dolmadaia tylko z mięsem, z farszem mieszanym, mięsno-ryżowym, a nawet z farszem rybnym.
Poniżej możecie znaleźć przepis na dolmadakia z ryżem oraz dla miłośników mięsa z farszem mieszanym ;)



Składniki:
  • 3 słoiki 400 gramowe liści winorośli w solance lub 60 - 80 świeżych, surowych liści winorośli

Na farsz ryżowo-ziołowy:

  • 3 posiekane cebule
  • 3 posiekane dymki
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 2 łyżki posiekanego zielonego koperku
  • 1 kubek długoziarnistego ryżu
  • 1 cytryna (sok i skórka )
  • sól , pieprz



Na farsz mieszany, mięsno-ryżowy:
  • 500g mielonego mięsa (najlepiej jagnięcina lub cielęcina, ale może być dowolne)
  • 1 kubek długoziarnistego ryżu
  • 1 średnia posiekana cebula
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku (3-4 ząbki)
  • 1 kubek posiekanych ziół (natka pietruszki i mięta - nie dodajemy koperku)
  • sól, pieprz
  • sok z dwóch cytryn

Surowe liście dokładnie spłukać, pojedynczo i blanszować przez 2-3 minuty. Pozostawić do wyschnięcia.
Liście ze słoika również spłukać i sparzyć wrzątkiem. Następnie usunąć z liści łodyżki oraz grube, przerośnięte nerwy..
Nieszczelne liście można pozostawić do wyłożenia garnka.


Przygotowujemy farsz ryżowy:
Cebulę i czosnek przesmażamy na kilku łyżkach oliwy. Dorzucamy zioła, smażymy chwilkę na ostrym ogniu. Gotową mieszankę odstawiamy do przestygnięcia.
W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i na rozgrzany wrzucamy zamoczony wcześniej ryż. Smażymy przez chwilę. Następnie zalewamy szklanką gorącej wody i dusimy przez chwilę.
Ryz mieszamy z masą cebulowo - ziołową.

Na każdy liść z osobna, nakładamy po łyżeczce gotowego farszu, składamy krawędzie liścia i zwijamy gołąbeczki.
Układamy je w natłuszczonym i wyłożonym liśćmi winorośli garnku. Umieszczamy je ściśle obok siebie, obciążamy talerzykiem, Zalewamy szklanką wrzątku, sok z cytryny i dusimy przez 35 minut.


Farsz mięsno-ryżowy przygotowujemy podobnie, jak na zwykłe gołąbki z kapustą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print