niedziela, 1 września 2013

Bruschetta

Bruschetta jest przystawką, pochodzącą ze środkowych Włoszech. Podobno jej początki sięgają XV wieku, zaś jej nazwa pochodzi od włoskiego "bruscare", co w dowolnym tłumaczeniu, oznacza "grilowany".   
Przystawka ta jest bardzo prosta, składa się bowiem z pieczonego chleba, natartego marynatą na bazie oliwy i obłożoną  pomidorami, serem i przyprawami.


Składniki:

  • 1 bochenek jasnego chleba 
  • 4 średnie pomidory 
  • 2 kulki mozzarelli

Do marynaty:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka grubej soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta oregano
  • kilka liści bazylii
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru

Czosnek siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Pomidory kroimy w grubą kostkę. Podobnie postępujemy z serem.

Marynatą nacieramy kromki bułki i pieczemy w 180 stopniach przez 5-10 minut. jeszcze ciepłe grzanki pokrywamy warstwą serowo-pomidorową, skrapiamy pozostałą marynatą i podajemy.

Inna wersja tej potrawy, to wymieszanie składników marynaty z pomidorami oraz serem i zapieczenie całości w piekarniku. Temperatura pozostaje wówczas taka sama, wydłuża się jedynie czas pieczenia do około 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print