poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Souvlakia


Souvlaki, czyli szaszłyk, w Grecji spotykany jest zazwyczaj w postaci kawałków mięsa wieprzowego lub mięsa z kurczaka, nadzianych na patyk i pieczonych na ruszcie.
Podawane są zazwyczaj na talerzy w towarzystwie cytryny oraz sosu tzatziki lub w chlebku pita.
Dodatkowo mogą towarzyszyć im frytki lub bułka.


Jak je przygotować?

Musimy zacząć od pocięcia mięsa na małe sześciany i zamarynowaniu ich.

Na 1kg mięsa musimy użyć na marynatę:
  • 1 szklankę oliwy
  • sok z 2 cytryn
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • papryka
  • kumin
  • oregano
  • tymianek
  • kilka ząbków czosnku

Przyprawy (suszone) dodajemy w sumie w ilości 2-3 łyżeczek. Czosnek powinien być posiekany.

Wszystkie przyprawy mieszamy razem z oliwą i sokiem z cytryn. Dorzucamy kawałki mięsa, mieszamy razem i zostawiamy w lodówce na całą noc.

Następnego dnia osączamy mięso z marynaty, nadziewamy kawałki na szpadki i pieczemy na grillu, obracając, z każdej strony po około 3-4 minuty. W sumie przez 15-20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print