czwartek, 1 sierpnia 2013

Potrawka z bakłażana

Pomysł na szybkie, jednogarnkowe, warzywne danie przyszedł mi do głowy w momencie późnego powrotu do domu i oglądania wnętrza, niemal pustej lodówki.
Nie miałam już sił, ani ochoty na zakupy i tym sposobem powstała prosta, resztkowa obiado -kolacja.


Składniki:
  • 3 średnie bakłażany
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 7 pieczarek
  • oliwa
  • szklaneczka czerwonego wina
  • sól, pieprz, czosnek, papryka mielona

Bakłażany umyć, odciąć zielone części, pokroić w kostkę, posolić i odstawić na 30 minut.
Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórek i również pokroić w kostkę.
Pieczarki umyć i pokroić w pół plasterki.

Po upływie około pół godziny bakłażany przepłukać zimną wodą, odsączyć i wrzucić na rozgrzaną oliwę.
Po chwili dorzucić pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Wszystko smażyć na dość ostrym ogniu.
Następnie podlać winem, dorzucić pomidory i wszystko dusić pod przykryciem przez kilkanaście minut.
Pod koniec duszenia przyprawić i podawać na ciepło razem z pieczywem.

Całe to pisanie trwało mniej więcej tyle czasu, co przygotowanie jedzenia. Jest to bowiem naprawdę szybkie danie, dające w dodatku wiele możliwości w zakresie kompozycji.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print