wtorek, 13 sierpnia 2013

Pieczona karkówka


Przepis oraz wykonanie tej potrawy w całości należy do mojej mamy, którą mam okazję i radość gościć. Ponieważ z wolnym czasem u mnie ostatnio krucho, więc każdą pomoc przyjmuję z wdzięcznością, tym bardziej, że karkóweczka wyszła naprawdę „palce lizać” ;)

Składniki:
  • 1400g kotletów z karkówki
  • 3 duże cebule
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz

Składniki sosu:
  • 500 ml sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka papryki mielonej słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki mielonej ostrej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka octu

Kotlety z karkówki solimy, posypujemy pieprzem i obsmażamy na oliwie, na dość ostrym ogniu, z obu stron.
Tak przygotowane kotlety układamy w naczyniu do zapiekania.
Cebulę obieramy, kroimy w plasterki i posypujemy nią mięso.

Przygotowujemy sos. W tym celu mieszamy wszystkie składniki sosu razem i polewamy nim mięso. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika, przykrywamy i zapiekamy około godziny w 200 stopniach.

Podajemy z pieczywem, ziemniaczkami lub ryżem (w takiej właśnie formie wjechało to danie na mój stół) 

3 komentarze:

  1. konkretny obiadek!:) lubię takie mięsiwa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Mojemu smakuje :) O gustach się nie dyskutuje ;)
      Pozdrawiam

      Usuń

Print