sobota, 3 sierpnia 2013

Omlet z piekarnika z cukinią

Omlet ten powstał specjalnie na potrzeby dwóch akcji: omletowej i cukiniowej :)
Każdy wie, co to jest omlet. Potrawa z rozmąconych jajek, z dodatkami lub bez, najczęściej smażona na patelni. Wyjątkiem w kuchni polskiej jest tzw. omlet grzybek, czyli omlet biszkoptowy, który jest zapiekany w piekarniku. Zapiekanie omletów w piecu to również powszechny sposób ich przyrządzania w Grecji.
Poniższy przepis może być przykładem takiego właśnie sporządzania omletu...


Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 6 jajek
  • kilka łyżek oliwy
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 100g sera żółtego (ja użyłam kaseri ale można użyć mozzarelli)
  • 1 łyżka posiekanych ziół (ja dałam zieloną pietruszkę)
  • sól, pieprz


Cukinie kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, na dość silnym ogniu. Następnie dodajemy posiekane listki szpinaku i smażymy tak długo, aż warzywa staną się miękkie.
Później odstawiamy je aby nieco przestygły.
W tym czasie w innym naczyniu bełtamy jajka, dodajemy zioła, starty na drobnej tarce ser oraz przestudzone warzywa. Wszystko mieszamy ze sobą na masę i przyprawiamy do smaku.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

Płaską, okrągłą blaszkę smarujemy lekko oliwą i wylewamy na nią masę jajeczną.
Pieczemy przez 10-12 minut. Następnie piekarnik wyłączamy piekarnik. Omlet przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy w piekarniku przez kilkanaście minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print