środa, 28 sierpnia 2013

Klopsiki z portobello


Jak przygotować klopsiki opisywałam już wcześniej.
Dzisiaj przepis na klopsiki nieco inne, gdyż nadziewane portobello.
Jest to duży, smaczny grzyb z rodziny pieczarek. Łączy w sobie kształt pieczarek i piękny brązowy kolor. To co go wyróżnia, to wielkość, gdyż jego kapelusz może osiągać nawet kilkunasto centymetrową średnicę.
Natrafiłam na te grzyby przypadkiem, podczas zakupów i postanowiłam wykorzystać je, jako nadzienie do klopsów, w zastępstwie najczęściej używanej przeze mnie, pieczarki białej.


Grzyby te nie powinny być przechowywane w plastikowych opakowaniach, w jakich niekiedy są sprzedawane. Najlepiej przełożyć je do papierowej torby, włożyć do lodówki i zużyć w ciągu dwóch dni.
Portobello są bardzo aromatyczne, jednakże długie moczenia źle wpływa na ich aromat. Dlatego też podczas czyszczenia powinno się je szybko spłukać wodą i osuszyć.

Składniki klopsików:
  • 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wołowo-wieprzowego
  • 2 bułki, namoczone w mleku i odciśnięte
  • 1 posiekana cebula
  • 2 jajka
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • papryka


Składniki farszu:
  • 750g grzybów portobello
  • 1 duża cebula
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki masła

Z mięsa, odciśniętej bułki, cebuli, 2 jajek i przypraw przygotowujemy masę. Gotową dzielimy na pojedyncze porcje, które formujemy na kształt owalnych placków.

Drugą cebulę siekamy i smażymy na odrobinie masła. Grzyby siekamy i przysmażamy razem z cebulą. Całość przyprawiamy, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości.

Połowę tak przygotowanej masy odkładamy, jako farsz. Pozostała zaś część posłuży do zrobienia sosu. Wystarczy zalać całość szklanką bulionu wymieszaną z połową szklanki śmietany i jeszcze chwilę poddusić.

Wróćmy jednak na chwilę do przygotowania klopsów…
Jak już wspomniałam, nabieramy porcje masy mięsnej, rozkładamy ją na dłoni, na kształt placka, w którego środek nakładamy farsz. Następnie zwijamy mięso powyżej nadzienia, kształtując owalny klops.
Powtarzamy tę operację kilkakrotnie, aż do wyczerpania składników.

Przygotowane w powyższy sposób klopsiki, obsmażamy na odrobinie oliwy, a przesmażone przekładamy do przygotowanego sosu grzybowego i dusimy przez około 15 minut.

Podajemy z kaszą jęczmienną, gryczaną lub ryżem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print