niedziela, 11 sierpnia 2013

Jabłka zapiekane z chałwą


W ostatnim czasie nie mam czasu na gotowanie, a jak już coś ugotuję i obfotografuję, to jeszcze musi swoje odleżeć, bo czasu brak żeby to opisać ;)
Mam nadzieję, że wybaczycie mi to zabieganie ale tak już niestety bywa w środku sezonu turystycznego.

Jednak do rzeczy....





Dzisiaj przepis na prosty i smaczny przepis na deser, który zadowoli (mam nadzieję) nie tylko gusta najmłodszych.



Składniki:
  • 6 jabłek
  • 6 łyżeczek masła
  • 300g chałwy (w przybliżeniu, gdyż z 400g opakowania trochę zostało) 


Jabłka umyć i wydrążyć gniazda nasienne. W uzyskane otwory nałożyć po pół łyżeczki masła, a następnie wypełnić chałwą.


Tak przygotowane jabłka polewamy pozostałą ilością masła, delikatnie oprószamy cynamonem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 35 minut.
Przed podaniem schłodzić do temperatury pokojowej.

Smak chałwy nie ma znaczenia, zależy on jedynie od naszych preferencji smakowych. W moim deserze użyłam chałwy migdałowej, która świetnie komponowała się z kwaskowymi jabłkami, które przełamały jej słodycz.



Z dziećmi i dla dzieci

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe. Chałwę uwielbiam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię chałwę, a w takiej zaqpiekanej wersji jeszcze jej nie jadłam. do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam chalwe! Wszystko, co ja zawiera biore w ciemno! ;)


    Milo, ze bierzesz udzial w akcji.
    Kasia
    lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za Wasze miłe słowa :)
    Również należę do wielbicielek chałwy, co ma swoje odzwierciedlenie w proponowanych przepisach.
    Mogę jedynie uchylić rąbek tajemnicy i powiedzieć, że już niedługo kolejny przepis z chałwą w tle.

    OdpowiedzUsuń

Print