piątek, 2 sierpnia 2013

Hamburgery z pieczarkami

Przepis jest autorski i powstała w czasach, kiedy w Polsce zaczęły dopiero raczkować, pierwsze budki z jedzeniem typu fast food.
Ktoś może mi zarzucić, że to "śmietnikowe" jedzenie, którym dzieci nie powinny się objadać. Jednak gdy przygotujemy je samodzielnie w domu, ze świeżych składników i podamy w towarzystwie warzyw, stanie się zdrową przekąską lub nawet namiastka obiadu.
Zatem smacznego!

Składniki hamburgerów:
  • 300g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 1 mała bułka
  • 1 jajko
  • 3 plasterki bekonu
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Składniki masy pieczarkowej:

  • 250g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • masło

Dodatkowo:
  • kilka plasterków pomidora
  • kilka plasterków cebuli
  • kilka plasterków ogórka kiszonego



Przygotowujemy masę pieczarkową.
W tym celu najpierw dokładnie myjemy pieczarki i kroimy na cząstki.

Podsmażamy na małej ilości  oliwy zmieszanej z łyżką masła. Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Dorzucamy do pieczarek wszystko razem podsmażamy najpierw na ostrym ogniu. Następnie przykręcamy źródło ciepła i gdy pieczarki puszczą sok, całość dusimy do miękkości.


Przygotowujemy hamburgery.
Mięso mieszamy razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Cebulę siekamy i podsmażamy razem z bekonem. Przesmażona dodajemy do mięsnej masy, która przyprawiamy według uznania. Dokładnie wyrabiamy i formujemy małe, płaskie hamburgery.
Uformowane kotleciki smażymy na oliwie.

Bułki podpiekamy w piekarniku, by były ciepłe i układamy kolejno: hamburgera, plasterki warzyw oraz masę pieczarkową.
Dodatkowo można uzupełnić całość jakimś sosem na bazie majonezu... ale to już wersja opcjonalna ;)





Z dziećmi i dla dzieci

1 komentarz:

Print