wtorek, 20 sierpnia 2013

Czekoladowo-orzechowe batoniki

Czas na odrobinę słodkości, czyli kolejna propozycja dla naszych pociech (i nie tylko) ;)
Taki domowy batonik jest pożywną, sytą i na pewno zdrowszą przekąską, niż jakikolwiek kupiony w sklepie. jego przewaga bierze się z braku środków konserwujących, z możliwości modyfikowania smaków oraz zabawy ze składnikami.


Potraktujcie więc poniższy przepis, jako jedynie sugestię, gdyż każdy może zastąpić użyte w nim produkty innymi, bardziej odpowiadającymi mu smakowo.

Składniki:
  • 1 kubek płatków kukurydzianych
  • 1 kubek orzechów włoskich
  • 1/2 kubka orzechów pistacjowych
  • 1/2 kubka płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 kubka brązowego cukru
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki startej czekolady 



W misce mieszamy ze sobą płatki owsiane, płatki kukurydziane, oba rodzaje orzechów oraz mąkę.
W małym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i miód i mieszamy wszystko przez około minuty, aby masa dobrze się połączyła.
Gotową masę dodajemy do miski z suchymi składnikami i dobrze mieszamy, aż do połączenia.
Niewielką płaską blaszkę wykładamy folią aluminiową i rozkładamy na niej naszą masę, na grubość około dwóch centymetrów.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni i pieczemy w nim uzyskana substancję, przez około 20 minut.
Po upieczeniu czekamy, aż przestygnie i kroimy na pojedyncze porcje, kształtem przypominające batoniki.


Uwagi:
Moja miarka 1 kubek ma pojemność 200ml.

Zamiast orzechów można użyć migdałów. Można wzbogacić również batoniki o suszone owoce.
Płatki owsiane można z powodzeniem zastąpić płatkami ryżowymi.


Miłego eksperymentowania!


Z dziećmi i dla dzieci

3 komentarze:

  1. Fantastycznie smakowicie wyglądają te batoniki. Chętnie spróbuję, ale najpierw musze je zrobic

    OdpowiedzUsuń
  2. UWIELBIAMY! :) Cos czuje, ze takie chrupiace, z platkami kukurydzianymi tez by sie sprawdzily!

    OdpowiedzUsuń
  3. Proponuję wypróbować przepis w praktyce ;)

    OdpowiedzUsuń

Print