środa, 7 sierpnia 2013

Brzoskwinie zapiekane z mięsem

Pomysł może nietypowy, lecz czy nie przekonaliśmy się niejednokrotnie, że to co nietuzinkowe, może ostatecznie okazać się bardzo dobre lub smaczne ;)

  Na dodatek jest to danie oszczędne, w którym wykorzystujemy resztki mięsa, pozostałego nam np. po
obiedzie.




Co potrzebujemy?
  • kilka brzoskwiń (mogą być z puszki)
  • trochę pieczonego mięsa (może być jakiekolwiek, kurczak lub wieprzowina)
  • trochę łatwo topliwego sera (użyłam mozzarella)
  • kilka listków bazylii 



Brzoskwinie jeżeli świeże parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na połówki.
Jeżeli są z puszki, jedyne co musimy zrobić, to odsączyć z zalewy.

Następnie połówki owoców wypełniamy pociętym na kawałki mięsem i posypujemy posiekanymi listkami bazylii oraz startym serem.

Całość wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut, w przypadku świeżych owoców lub 10 minut, kiedy używamy owoców zakonserwowanych.

Kilka chwil i już mamy zdrową, oryginalną i ekonomiczną przekąskę.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz