środa, 24 lipca 2013

Serowe muffinki

Wbrew oczekiwaniom, nie będzie to przepis na słodkie ciastka, lecz na pożywną, wytrawna przekąskę, która jednakże z uwagi na formę, w jakiej jest przygotowywana, miło się (przynajmniej moim) dzieciom kojarzy :)
Do odmierzania składników użyłam filiżanki o pojemności 200ml



Składniki:

  • 1 filiżanka mąki
  • 1 filiżanka startej na tarce kreteńskiej graviery (można ja zastąpić innym serem)
  • 1 filiżanka startego manouri (w polskich warunkach spróbować zastąpić twarogiem)
  • 1/2 filiżanki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 1/2 filiżanki mleka


Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy mleko oraz roztrzepane jajko. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Do masy dodajemy sery oraz orzechy. Ponownie mieszamy.

Gotową masę przelewamy do 12 dużych foremek i pieczemy przez około 10 minut.
Po upieczeniu odstawiamy na 5 minut, aby "odpoczęły" i podajemy.

Smacznego!


Z dziećmi i dla dzieci

4 komentarze:

  1. Tylko kilka skladnikow, a jaki efekt! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najprostsze często bywa najlepsze ;)

      Usuń
  2. brzmi pysznie, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie proszę wypróbować!
      Nie tylko brzmi dobrze, lecz również tak smakuje ;)

      Usuń

Print