wtorek, 23 lipca 2013

Nektarynki w kremie

Kiedyś miałam przyjemność zapiekać w kremie brzoskwinie. Tym razem , z powodu urodzaju nektarynek, postanowiłam zamienić owoce. Deser jednak nic nie stracił na smaku, może jedynie na wyglądzie, gdyż nektaryny obrałam, w przeciwieństwie do brzoskwiń, z których po sparzeniu wrzątkiem, skórka schodziła niemal samoistnie ;)


Składniki:
  • 4 nektarynki
  • 4 żółtka
  • 100ml kremówki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 60g cukru



Nektarynki obrać, przepołowić oraz usunąć pestki. Tak przygotowane owoce ułożyć w naczyniu do zapiekania, stroną przekrojoną do dołu.

Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel. Następnie dolewamy śmietankę, wraz z rozpuszczoną w niej łyżeczką skrobi ziemniaczanej.
Naczynie z żółtkami wstawiamy następnie do większego garnka z gotującą się wodą i nie przerywając ubijamy, w kąpieli wodnej przez około dziesięć minut.
Gotowym kremem zalewamy nektaryny i całość zapiekamy przez około kwadrans w 200 stopniach.




2 komentarze:

  1. Nektarynki też wystarczy sparzyć, i skórka schodzi bez problemów :)
    A deser wygląda i tak cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te które miałam były bardzo odporne (albo niedojrzałe) ;)
      Dlatego po próbie z jedną, zaniechałam dalszych eksperymentów i po prostu obrałam :)

      Usuń

Print