Sprawdzony przepis!

Naleśniki ze szpinakiem i fetą.... pod pierzynką z sera


Ostatnio zaniedbywałam zarówno własny żołądek, jak i żołądki moich najbliższych. Postanowiłam więc uderzyć się w piersi i w ramach przeprosin przygotować obiad z prawdziwego zdarzenia. Ciepły, świeży i pachnący, chociaż nie powiem, trochę pracochłonny.



Składniki potrzebne do przygotowania naleśników:
  • 500g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 500ml mleka
  • 200ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Wodę wymieszać z mlekiem, jajkami, oliwą oraz z mąką. Wsypać szczyptę soli. Ciasto odstawić na 30 minut do lodówki. Rozgrzać patelnię, delikatnie natłuścić, wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron.

Składniki farszu:
  • 1 kg szpinaku (może być mrożony)
  • pół kostki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ½ kg fety

Szpinak wkładamy do garnka z grubym dnem i powoli rozmrażamy, pozbawiając go nadmiaru wody. Gdy szpinak będzie już bez płynu, dodajemy pół kostki masła i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy przyprawy oraz wyciśnięty czosnek, po czym dusimy jeszcze tylko dosłownie przez chwilę.
Przestudzony szpinak wymieszać z pokruszona fetą.




Składniki sosu:
  • 200ml śmietany
  • 2 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz czarny

Rozbełtać dwa jajka ze śmietaną oraz z przyprawami.

Dodatkowo:
  • Odrobina oliwy (do smażenia naleśników oraz do smarowania blaszki)
  • 200g startego twardego sera (parmezan, kefalotiri, graviera)


Na każdy usmażony naleśnik nakładamy po łyżce farszu (jeżeli naleśniki są duże, należy odpowiednio zwiększyć ilość nadzienia)
Zwijamy naleśniki w rulony, które układamy w naczyniu do zapiekania, które uprzednio posmarowaliśmy odrobiną oliwy.


Gdy wypełnimy blaszkę naleśnikami, wówczas zalewamy go przygotowanym sosem oraz posypujemy startym serem.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut, aż nasza potrawa zarumieni się z wierzchu.


Najlepiej smakuje na ciepło ale można spożywać również na zimno, jako przekąskę.


Smacznego!