wtorek, 9 lipca 2013

Mus z chałwą


To słodka propozycja na poobiedni deser lub na podwieczorek. Ucieszą się z niego nie tylko dzieci. Mus to zimny deser, powstały poprzez ubijanie masy, dodatkowo zestalony dodatkiem żelatyny.
Jest wiele odmian musów: z czekolady, z owoców, a nawet z wina. Ja proponuję mus z chałwy oraz mleczka kokosowego, gdyż są to moje ulubione składniki. No cóż, może nieco tuczące ale równocześnie odżywcze… i tego się trzymajmy :)


Składniki:
  • 250g chałwy waniliowej
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 3 płatki żelatyny
  • 50g czekolady
  • 2 łyżki soku z limonki
  • starta skórka z 1 limonki


Płatki żelatyny moczymy w filiżance wody. Gdy zmiękną odciskamy i odkładamy.
W garnuszku podgrzewamy połowę mleczka kokosowego i rozpuszczamy w nim żelatynę.
Chałwę rozkruszamy i miksujemy razem z pozostałym mleczkiem kokosowym oraz z mleczkiem z rozpuszczoną żelatyną na jednolitą masę. Pod koniec mieszania dodajemy sok oraz skórkę z limonki.
Mus rozdzielamy na pojedyncze porcje i wkładamy do lodówki na 3 godziny. Po upływie odpowiedniego czasu, deser przyozdabiamy starta czekoladą oraz od razu serwujemy.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Kiedy zobaczyłam w nazwie chałwę nie mogłam się powstrzymać, żeby to zobaczyć. Musi być pyyyyszne ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepiej zrobić samemu i się przekonać ;)
    Było pyyyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Print