sobota, 6 lipca 2013

Melitzanosalata, czyli pasta z bakłażana


Melitzanosalata tak naprawdę nie jest sałatką, lecz raczej pastą, uzyskana przez prażenie bakłażana, usunięcie miazgi i utarcia jej się z oliwą, sokiem z cytryny lub octem oraz przez dodanie przypraw.
Istnieje wiele odmian tej popularnej greckiej pasty: z posiekanymi pomidorami i kaparami, z grilowaną papryką, z orzechami lub z migdałami, z jogurtem czy z tahini.
Ja podaję przepis podstawowy, bez dodatków, którymi można wzbogacić pastę zależnie od własnych upodobań. Zapewniam jednak, że taka prosta i uboga składnikowo potrawa, jest równie smaczna.


Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki octu
  • sól
  • pieprz
  • posiekana zielona pietruszka (do dekoracji)

Na początek musimy przygotować bakłażana. Jest to podstawowa, lecz zarazem najważniejsza część przygotowania tej prostej pasty.

Przygotować możemy go na kilka sposobów:
  1. Bakłażany myjemy, suszymy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 30 minut i opiekamy w niezbyt wysokiej temperaturze. Najlepiej jak piekarnik ma funkcję grilla, wówczas należy jej użyć.
  2. Przygotowanego bakłażana, nakłuwamy widelcem i pieczemy na grillu. Oczywiście wcześniej ruszt wykładamy folią aluminiową.
  3. Trzeci sposób, podglądnęłam u mojej greckiej sąsiadki. Jest on nieco oryginalny ale skuteczny. Rozkładamy folię aluminiową na elektrycznych palnikach kuchenki. Na folii układamy bakłażany (w całości) i smażymy/grilujemy, aż skóra ich stanie się czarna i miękka. Należy pamiętać przy tym sposobie o częstym obracaniu warzyw.
  4. Sposób czwarty to propozycja dla leniuchów, którzy nie chcą tracić niemal godziny na przygotowanie warzyw. Mianowicie umyte i suche bakłażany wkładamy do kuchenki mikrofalowej i pieczemy go przez 15 minut na najwyższej temperaturze.

Ostatni sposób jest szybki ale ma jedna wadę. Przygotowując bakłażana w ten sposób pozbawiamy go tego charakterystycznego dymnego zapachu, który cechuje klasyczną melitzanosalatę.


Przejdźmy dalej….

Kiedy mamy już upieczonego bakłażana, wówczas kroimy go wzdłuż i łyżką wydrążamy miąższ.

Następnie miksujemy miąższ z pozostałymi składnikami na pastę, zaś całość posypujemy dla dekoracji posiekaną zieloną pietruszką.

Podajemy z białym pieczywem lub kawałkami pity. Wspaniale komponuje się również ze smażonymi rybami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print