Sprawdzony przepis!

Makaronopita


Przepis nie jest autorski, chociaż istnieją w nim pewne odstępstwa od oryginału.
Nie mogę podać konkretnego źródła, gdyż należy on do tzw. kanonu tradycyjnych greckich potraw.
Nie jest to również moja ulubiona pita, lecz przepis na nią podaję w związku z akcją prowadzona na Durszlak.pl „Nietuzinkowe wykorzystanie makaronu”



Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta fyllo
  • ½ kg spaghetti nr 6
  • 100ml mleka
  • 125g margaryny
  • 100g kefalotiri (κεφαλοτύρι)
  • 100g kaseri (κασέρι)
  • 300g fety
  • 6 jajek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa




Spaghetti należy ugotować oraz przepłukać zimną wodą. Twarde sery zetrzeć na drobnej tarce, zaś fetę rozkruszyć. Jajka rozbełtać. Wszystko połączyć ze sobą, pamiętając jeszcze o dolaniu mleka. Mieszaninę przyprawić.
Naczynie do zapiekania wyłożyć 4-5 arkuszami ciasta fyllo (zależy to tez od wielkości blaszki) każdy z nich smarując każdy arkusz rozpuszczona margaryną.
Na warstwę ciasta nałożyć nadzienie. Następnie położyć 3-4 arkusze ciasta i wyłożyć pozostały farsz.
Całość przykryć pozostałymi arkuszami ciasta (u mnie trzema) smarując każdy rozpuszczona margaryną.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 40 minut.
Grecy zwykle używają do tego typu zapiekanki makaronu penne.


Kilka słów wyjaśnienia:

Kefalotiri to rodzaj greckiego sera, który produkuje się z owczego mleka, bądź z mieszanki mleka owczego z kozim. Zaliczany jest do serów twardych oraz dojrzewających. Ma charakterystyczny zapach oraz słono - pikantny smak. W polskich warunkach można go zastąpić parmezanem.

Kasseri to grecki, twardy ser, który powstaje z mleka owczego i koziego. Jest lekko słony w smaku oraz posiada sprężystą strukturę. Zamiast niego również można użyć parmezanu.