sobota, 27 lipca 2013

Leczo czy Ratatouille, czyli wariacja warzywna

Dodatek papryki i cebuli upodabnia tę potrawę do lecza, lecz dodatek cukinii, skłania nazwę tej potrawy ku prowansalskiej ratatouille.
Jednak najwłaściwsza wydaje mi się nazwa wariacja warzywna,gdyż pomimo podobieństwa do znanych potraw światowej kuchni, pozostanie ona zmodyfikowaną do potrzeb moich domowników, wersją domową.
Jeżeli ktoś nadal byłby zainteresowany przepisem, to po szczegóły zapraszam poniżej...


Składniki:
  • 2 kg papryki
  • 1 kg cebuli
  • 2 kg cukinii
  • 1,2 kg kiełbasy wieprzowej
  • 900g pomidorów
  • 8 jajek
  • 300g sera (ja dałam starty ser Mozzarella)
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, papryka ostra


Cebulę obieramy, kroimy dość drobno i smażymy na oliwie.
Do podsmażonej cebuli dorzucamy pokrojoną kiełbasę, uprzednio umytą oraz pokrojoną w gruba kostkę.
Gdy kiełbasa lekko się podsmaży, zaś cebula przyrumieni dorzucamy pokrojoną w kostkę lub paseczki paprykę i smażymy wszystko razem jeszcze przez chwilę.
Następnie zmniejszamy płomień i dorzucamy umytą i pokrojoną w kostkę cukinię. Garnek przykrywamy pokrywką i na małym ogniu dusimy przez kilkanaście minut.
W tym czasie powinien wydzielić się sok z cukinii, który stanowi bazę naszego sosu. Gdyby było go za mało można podlać warzywa niewielką ilością wody.
Po upływie około pół godziny, do garnka dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory. Mieszamy i dusimy nadal, kolejne kilka minut.
Pod koniec duszenia, (gdy warzywa są miękkie ale nie rozlatują się) wbijamy kolejno po jednym jajku na osobę, mieszając dobrze by ścięły się w gorącym sosie i połączyły z potrawą.
Przyprawiamy całość solą, pieprzem oraz ostrą papryką i możemy już nakładać na talerze.


Na osobnym talerzy podajemy starty ser, którym każdy posypuje swoją porcję, zależnie od indywidualnych upodobań.


Potrawę można podać jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie, z dodatkiem świeżego pieczywa.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print