czwartek, 25 lipca 2013

Granita espresso


Espresso to nazwa kawy uzyskanej z ekspresu ciśnieniowego. Kawa uzyskana w ten sposób może stanowić zarówno samodzielny napój, jak i stanowić bazę do innych napojów kawowych.
Jednym z takich napojów, idealnych na gorące lato, jest granita. Szczegóły poniżej…

Składniki:
  • 3 filiżanki gorącej wody (600ml)
  • 1 filiżanka cukru (200 ml)
  • 2 filiżanki espresso (400ml)


Wszystkie składniki wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Od momentu zawrzenia gotujemy jeszcze 3 minuty.
Następnie napój przelewamy do metalowej miski, studzimy, a przestudzony wstawiamy do zamrażarki na 3 godziny.
Po upływie tego czasu, napój, który zaczyna już lekko zamarzać, rozdrabniamy widelcem i wstawiamy do zamrażarki na kolejne 3 godziny.
Po upływie tego czasu rozkładamy do szklaneczek i od razu podajemy.


Kawa...i co dalej?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print