czwartek, 4 lipca 2013

Bakłażany faszerowane, czyli μελιτζάνες παπουτσάκια


Wersji na nadziewane bakłażany jest wiele, zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców.
Moja dzisiejsza propozycja to wersja półmięsna z sosem beszamelowym, który oczywiście można pominąć, pozostawiając jedynie ser.

Składniki:
  • 1 kg bakłażanów (u mnie były to 3 dorodne sztuki)
  • ½ kg mięsa
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 2 pomidory bez pestek i skóry 
  • zielona pietruszka
  • sól i pieprz
  • 100g tartego żółtego sera (ja użyłam kefalotiri ale można użyć parmezanu)
  • sos beszamelowy

Składniki sosu:
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 1-2żółtka (opcjonalnie)

Bakłażany kroimy wzdłuż, smarujemy wewnętrzną stronę oliwą i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy zmiękną, usunąć z pieca, przestudzić i wydrążyć środki. Miąższ wymieszać z mielonym mięsem.

Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, aż staną się szkliste. Do cebuli dodać mięso mielone, wymieszane z miąższem bakłażana. Wszystko smażyć przez około pięć minut.
Następnie dodać przyprawy, pokrojone pomidory i posiekaną natkę pietruszki.
Zmniejszyć ogień, dolać odrobinę wody i dusić około dziesięć minut, aż wchłonie się cały płyn.


Przygotowujemy sos beszamelowy:


W rondelku roztapiamy masło i mieszamy z mąką do połączenia. Następnie powoli dolewamy mleko i gotujemy przez kilka minut, cały czas mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawiamy solą, pieprzem o raz odrobiną startej gałki. Jeżeli chcemy dodać żółtka, należy wcześniej sos lekko przestudzić aby się nie ścięły.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Połówki bakłażana układamy na blasze i wypełniamy przygotowanym farszem.


Następnie farsz pokrywamy sosem beszamelowym, posypujemy tartą bułką oraz startym, żółtym serem.



Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do miękkości bakłażana oraz ze złocenia jego wierzchu. U mnie trwało to prawie 40 minut.



Jak już pisałam wcześniej można pominąć beszamel, jeśli ktoś nie lubi i posypać wierzch nadzienia jedynie startym serem.
Można przygotować również wersję bezmięsną, zastępując mięso np. ryżem lub innymi warzywami.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print