poniedziałek, 17 czerwca 2013

Tartaletki z ciasta francuskiego z pomidorami, pieczonym czosnkiem i halloumi


Nie mają typowego kształtu małych, okrągłych tart lecz bez wątpienia są ich odmianą.

Zamiast kruchego spodu użyłam gotowego ciasta francuskiego, co znacznie skróciło okres przygotowania potrawy.

Składniki:
  • 2 główki czosnku
  • 4 średnie pomidory
  • oliwa
  • sól, pieprz,
  • suszone oregano lub tymianek
  • 200g sera halloumi
  • 800g mrożonego ciasta francuskiego

Ciasto francuskie pozostawiamy do rozmrożenia.
W międzyczasie przygotowujemy czosnek. W tym celu dzielimy go na ząbki, układamy na folii aluminiowej i podlewamy oliwą. Folię zawijamy, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy
przez około 50 minut. Upieczony czosnek, wyciągamy z łupinek i rozcieramy.
 

Temperaturę w piekarniku zwiększ do 200 stopni.
Pomidory pokrój na większe kawałki.
Ser halloumi zetrzyj na tarce o grubych otworach.
Ciasto francuskie podziel na kwadraty (u mnie o boku 10cm)
Na każdym kwadracie układaj kolejno: pastę z czosnku, kawałki pomidorka i halloumi. Pozostaw jednak wolne krawędzie ciasta. Wszystko oprósz przyprawami i ziołami.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.
Podawać na gorąco lub po lekkim przestudzeniu.


Przepis bierze udział w akcji:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print