poniedziałek, 17 czerwca 2013

Mini tarty z ciasta francuskiego

Moje tartaletki nie mają typowego kształtu małych, okrągłych tart lecz bez wątpienia są ich odmianą. Zamiast kruchego spodu użyłam gotowego ciasta francuskiego, co znacznie skróciło okres przygotowania potrawy.


Składniki:
    2 główki czosnku
    4 średnie pomidory
    oliwa
    sól, pieprz,
    suszone oregano lub tymianek
    200g sera halloumi
    800g mrożonego ciasta francuskiego



Ciasto francuskie pozostawiamy do rozmrożenia.
W międzyczasie przygotowujemy czosnek. W tym celu dzielimy go na ząbki, układamy na folii aluminiowej i podlewamy oliwą. Folię zawijamy, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 50 minut. Upieczony czosnek, wyciągamy z łupinek i rozcieramy.

Temperaturę w piekarniku zwiększamy do 200 stopni. Pomidory kroimy na większe kawałki. Ser halloumi ścieramy na tarce o grubych otworach. Ciasto francuskie podziel na kwadraty (u mnie o boku 10cm). Na każdym kwadracie układamy kolejno: pastę z czosnku, kawałki pomidorka i halloumi. Pozostaw jednak wolne krawędzie ciasta. Wszystko oprósz przyprawami i ziołami.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.
Podajemy na gorąco lub po lekkim przestudzeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz