sobota, 15 czerwca 2013

Sos z sera feta



Lubicie grilować? A może wolicie pieczone mięsa? Ten sos jest idealny zarówno do pieczonych i grilowanych mięs, jak i do smażonych warzyw. Można podawać go do wszelkich mączno warzywnych placków, szczególnie takich, o neutralnym smaku.

Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 250g sera feta
  • 100g jogurtu
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • trochę świeżej mięty

Mleko podgrzać w garnku i zagotować. Następnie dodać fetę i sok z cytryny i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż feta zacznie się topić, zaś sos robić gęsty. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy jogurt i gotować jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Następnie garnek zdjąć z ognia, dodać pieprz, trochę mięty i oregano. Wymieszać i pozostawić sos przez co najmniej 15 minut, aby lekko go schłodzić przed podaniem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print