sobota, 22 czerwca 2013

Sernik na zimno

Gdy za oknem temperatura wzrasta, naturalną rzeczą jest spadek apetytu. Jednak co jeść w upały?
Odpowiedź nasuwa się automatycznie: Lody zamiast deserów, chłodniki w zastępstwie ciepłych zup, sałatki i surówki wypierają ciężkie dania mączne, grilowane mięso zastępuje smażone czy pieczone, zaś zimne ciasta zastępują te pieczone.


Dzisiaj proponuję Wam przepis na słodki, smaczny sernik na zimno, który robię od lat i zawsze wychodzi.
Poza tym daje on możliwości modyfikacji przepisu podstawowego, tak, że bardzo łatwo dostosować go do tego, czym akurat w danej chwili dysponujemy.


Składniki:
  • 600g białego sera
  • 3 żółtka
  • 150ml śmietanki kremówki
  • 150g masła + 50g masła
  • 175g cukru
  • 250ml galaretki morelowej
  • kilka moreli
  • 200g herbatników

Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem (150g). Następnie dodawać porcjami ser oraz śmietankę. Mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy.
Herbatniki zmielić w blenderze na proszek i wymieszać z rozpuszczonym masłem (50g). Uzyskaną masę ułożyć na dnie tortownicy, lekko dociskając do podłoża.
Na tak przygotowany spód wylać masę serową i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody.
Gdy masa serowa stężeje wylać na nią połowę przygotowanej, przestudzonej galaretki i ponownie wstawić do lodówki.
Gdy galaretka zastygnie ułożyć na niej połówki moreli (wcześniej sparzonych) oraz wylać pozostałą galaretkę.
Ponownie wstawić do lodówki, na kolejne 3-4 godziny.





Uwagi:
1. Zamiast ciastek, pokruszonych i ugniecionych z masłem, można użyć blatu biszkoptowego.
2. Do masy serowej można dodawać rodzynki, bakalie lub czastki owoców.
3. Do masy zamiast śmietanki można wlać kieliszek koniaku (wersja dla dorosłych)
4. Zamiast moreli można użyć dowolnych owoców (także mrożonych lub z kompotu) oraz skomponować je z pasującą smakowo galaretką.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print