niedziela, 9 czerwca 2013

Sałatka z rukolą i buraczkami


Kolejna sałatka dla zabieganych. Powstała przy okazji, podczas produkcji czerwonego barszczyku z botwinką. Inaczej nie byłoby już tak szybko, gdyż buraczki muszą się jednak podgotować.

Składniki:
  • 125g rukoli (1 opakowanie)
  • 2 średnie buraki (wcześniej ugotowane w skórce)
  • 100g fety
  • kilka plasterków bekonu
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • oliwa

Rukolę przepłukać, osączyć na sicie i wrzucić do miski.
Ugotowane w skórce buraczki, ostudzić, obrać oraz zetrzeć na grubej tarce. Dodać do rukoli.
Fetę pokroić w kostkę, dorzucić do warzyw.
Bekon pokroić na kawałki i obsmażyć na suchej patelni. Wrzucić do sałatki.
Całość doprawić pieprzem. Soli nie używać gdyż feta jest już słona. Skropić sokiem z cytryny oraz polać oliwą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print