środa, 12 czerwca 2013

Ryba z pieczarkami pod beszamelem


Przepis ten powstał dawno temu, jako efekt eksperymentu. Był jednak na tyle udany, że na stałe wszedł do domowego jadłospisu.
Czas przygotowania jest dłuższy, niż sam proces pieczenia. Jednak warto.

Składniki:
  • 600g filetów z  dowolnej morskiej ryby
  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 6 kromek chleba tostowego
  • sól
  • pieprz


Składniki sosu:
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Rybę rozmrażamy. Następnie każdy kawałek solimy, posypujemy pieprzem i odkładamy na blaszkę do pieczenia.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy i smażymy na masełku razem z posiekaną cebulą.
Chleb opiekamy w tosterze i kroimy w kostkę, na grzanki.
Przysmażone pieczarki układamy na rybie. Całość posypujemy grzankami.

Przygotowujemy sos beszamelowy:

W rondelku roztapiamy masło i mieszamy z mąką do połączenia. Następnie powoli dolewamy mleko i gotujemy przez kilka minut, cały czas mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawiamy solą, pieprzem o raz odrobiną startej gałki.

Gotowym sosem polewamy rybę i całość wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
Podajemy na ciepło z ziemniaczkami, chlebem, frytkami lub tak, jak podałam ja, czyli z ryżem.


Życzę smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie rybne zapiekanki. Pyszna ryba, kremowy sos, pieczarki... pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Print