wtorek, 18 czerwca 2013

Ryba w sosie pieczarkowym


Jest to przepis na rybę gotowaną, polaną sosem, który przygotowuje się na wywarze z ryb.
Zastanawiałam się nad smakiem sosu, gdyż do ryb pasuje całe mnóstwo sosów: koperkowy, musztardowy, chrzanowy czy czosnkowy. Wybór padł na pieczarkowy, ponieważ akurat kupiłam piękne świeże pieczarki.

Składniki:
6 świeżych filetów z dorsza
300ml białego wina
1 ½ szklanki wody
1 marchewka
kawałek selera
1 cebula

Ugotować wywar z wody, warzyw i bouquet garni. Gdy warzywa będą miękkie, wywar przecedzić, dolać wino, zagotować i dodać filety rybne.
Rybę gotować na małym ogniu przez 10 minut, maksymalnie do kwadransa, zaś wszystko zależy od grubości i wielkości filetów.
Następnie rybę wyciągnąć łyżką cedzakową, a wywar odparować do ilości około 500ml.

Przygotować sos…


Składniki sosu:
  • 250g pieczarek
  • 500ml wywaru z gotowanego dorsza
  • 1 cebula
  • oliwa
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić i również posiekać. Pieczarki i cebulę poddusić na oliwie, aż będą miękkie.

Masło rozpuścić, dodać mąkę i zrobić biała zasmażkę, którą rozprowadzamy zimnym wywarem rybnym. Następnie dodajemy uduszone pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem oraz dusimy całość jeszcze przez chwilę.
Do gotowego sosu dodajemy kawałki ryby i całość podgrzewamy aby ryba zdążyła się zagrzać.

Podajemy z gotowanymi ziemniakami, ryżem lub z białym pieczywem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print