sobota, 8 czerwca 2013

Mrożona kawa z karmelem


Dzisiaj nie posiłek ale napój. W dodatku taki, który nie tylko chłodzi, ale wręcz mrozi komórki mózgowe ;)
Jednak dla miłośników kawy nie ma nic lepszego niż kawa, w lecie zaś w wersji na zimno.

Co będzie potrzebne:
  • 3 szklanki pokruszonego lodu
  • 1 ½ szklanki mocnego naparu kawy z ekspresu
  • ½ szklanki pełnego mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki syropu karmelowego
  • 1 łyżeczka syropu czekoladowego
  • szczypta soli
  • szczypta wanilii lub 2 krople ekstraktu waniliowego.

Do blendera wlewamy  zimna kawę, mleko, cukier, karmel, czekoladę oraz dodajemy szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy przez około 20 sekund.
Następnie dodać pokruszony lód oraz wanilię. Mieszać nadal na wyższych obrotach, aż do uzyskania jednolitej, aksamitnej masy.
Podawać natychmiast, w wysokich szklankach ze słomką.





Kawa...i co dalej?

11 komentarzy:

  1. świetna, już wiele razy próbowałam, ale nigdy nie wychodziła. Zaraz spróbuję tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że tym razem wyjdzie.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Uwielbiam mrożone kawy! Karmelowa wersja brzmi smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonała propozycja :) na upalne lato.

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka kawa w sam raz na upały zamiast deseru:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w pewnym sensie jest deser... tylko w płynie ;)
      U mnie za oknem już od pewnego czasu pełne lato, dlatego też zimne napoje robią furorę. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Na upalne dni super pomysł..dzięki za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ to musiało być pyszne... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej samemu spróbować ;)
      Pozdrawiam

      Usuń

Print