piątek, 21 czerwca 2013

Karczochy faszerowane fetą i serkiem pleśniowym


Dostałam w „darze” siatkę serc karczochów. Zastanawiałam się co też z tym zrobić?
Warzywo było już gotowe do przygotowania: gotowania, smażenia czy pieczenia.
Postanowiłam nadziać je serem oraz zapiec. Taka szybka i smaczna przekąska.

Składniki:
  • 14 serc karczochów
  • 1 cytryna
  • 200g sera feta
  • czosnek 3-4 ząbki
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • 100g sera pleśniowego brie
  • pieprz, papryka
  • sól

Serca karczochów obgotowujemy w posolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny, przez około
15-20 minut.



Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i pozostawiamy do przestudzenia.
W czasie kiedy warzywa stygną, przygotowujemy nadzienie. W tym celu drobno kroimy serek pleśniowy i wypełniamy nim miseczki karczochów, mniej więcej do połowy wysokości.
Fetę rozdrabniamy i mieszamy z wyciśniętym czosnkiem oraz pieprzem. Farsz układamy na warstwie brie. Na każdy kawałek wyciskamy kleks z przecieru pomidorowego oraz posypujemy czerwoną, mieloną papryką.
Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, w temperaturze 180 stopni.
Podajemy na ciepło lub jak ktoś woli na zimno z sosami.


Inne propozycje nadzienia karczochów to nadzienie mięsne, pieczarkowe lub cebulowe.
Karczochy możemy tez podać pod beszamelem, smażone w panierce lub bez panierowania, duszone z sosami, gotowane i polane masełkiem lub jako zupa z karczochów.
Komponują się również z innymi warzywami oraz w potrawach jednogarnkowych, mieszanych mięsno-warzywnych.
Każdy może znaleźć sobie własny smak i eksperymentować, gdyż zalet karczochów nie sposób wymienić jednym zdaniem. Warto więc je wprowadzić do domowego menu i pozostawić w nim, jako stały element jadłospisu.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print