wtorek, 11 czerwca 2013

Jogurtowe lody truskawkowe


Nic tak nie chłodzi jak lody, a jak lody to tylko domowe i najlepiej owocowe, na przykład truskawkowe. Najlepiej smakują takie przygotowane w domu, z kawałkami świeżych owoców. Kto się takim oprze?

Składniki:
  • 500g truskawek
  • 200g jogurtu 10%
  • 4 łyżki miodu
  • 220g śmietany kremówki

Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Następnie rozgniatamy widelcem.
Jogurt mieszamy w mikserze razem z miodem, aż do uzyskania gładkiej masy, Wówczas dodajemy truskawki i miksujemy jeszcze przez chwilę.
Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszając łączymy z masą truskawkową.
Okrągła formę smarujemy delikatnie olejem i wlewamy przygotowaną masę.
Wstawiamy do zamrażalnika na minimum 12 godzin.

2 komentarze:

Print