piątek, 14 czerwca 2013

Bita śmietana z truskawkami


To właściwie nie przepis, tylko propozycja słodkiego co nieco, na podwieczorek.

Co potrzebujemy:
  • 500g truskawek
  • 500ml śmietany kremówki 36%
  • 60g cukru pudru

Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek i kroimy na połówki.
Śmietankę ubijamy mikserem. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy cukier puder i ubijamy nadal, aż będzie całkiem sztywna.
Nakładamy do pucharków, na to truskawki oraz kolejna porcja śmietanki.


Kilka uwag odnośnie ubijania kremówki:
  1. Śmietanka przed ubiciem powinna zostać schłodzona w lodówce.
  2. Dobrze jest schłodzić również końcówki miksujące, co pomaga w szybszym ubiciu.
  3. Ubijać na szybkich obrotach ale krótko.
  4. Nie przeciągać czasu ubijania, gdyż zamiast ubitej śmietanki, otrzymamy masło ;)
  5. Pod koniec ubijania oprócz cukru, można dodać substancje zapachowe lub wanilię.


Smacznego!

2 komentarze:

Print