niedziela, 16 czerwca 2013

Biszkoptowy torcik z truskawkami


Ponieważ dawno nic nie piekłam, zaś dodatkowo trwa sezon na truskawki, więc postanowiłam połączyć ulubione owoce ze słodyczą waniliowego kremu oraz lekkością biszkoptu.W ten sposób powstał pyszne, letnie ciasto, idealne na podwieczorek.

Ciasto składa się z dwóch, grubszych krążków biszkoptowych, przełożonych waniliową masą budyniową. Wierzch przykrywa warstwa bitej śmietany, zaś całość dopełniają pyszne, soczyste truskawki.


Ale po kolei....

Składniki biszkoptu:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki 
  • kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nadal ubijając. Potem, wciąż ubijając dosypujemy po łyżce mąki, czekając z każdą kolejną łyżką, aż wymiesza się ona z resztą masy. Pod koniec ubijania dodałam kilka kropli barwnika, chcąc uzyskać różowy kolor ciasta. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonej oraz wysypanej bułką tartą tortownicy.Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut.
Upieczone ciasto, po przestudzeniu przecinamy na dwie równe połowy.


Składniki kremu:
  • 1 opakowanie waniliowego budyniu
  • 500ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 125g masła

Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w niej zawartość torebki. 
W pozostałej ilości mleka gotujemy budyń i studzimy go.
Miękkie masło miksujemy, dodając porcjami, po łyżce przestudzonego budyniu.

Gotowy krem rozsmarowujemy na jednym krążku ciasta i przykrywamy drugim krążkiem. Można dodatkowo założyć obręcz metalową aby krem nie wypływał bokami.
Gotowe ciasto z kremem wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby masa stężała.

Dodatkowo potrzebujemy:
  • 200ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilkanaście truskawek

Następnie ubijamy bitą śmietanę. Wskazówki dotyczące jej ubijania zawarłam w tym poście. Na warstwie śmietany układamy połówki truskawek i od razu podajemy.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print