poniedziałek, 10 czerwca 2013

Barszcz z botwinką


Barszcz z botwinki lub prościej mówiąc botwinka, to potrawa przygotowana z młodych liści oraz korzeni buraka ćwikłowego. Dodatkiem do zupy mogą być młode ziemniaki, jajka lub posiekany szczypiorek. To zupa, której nie warto pomijać w swoim jadłospisie, a to z powodów zarówno zdrowotnych, jak i smakowych.

Składniki:
  • 400g botwinki (2 pęczki)
  • 300g buraków
  • 1 pęczek dymki
  • 1 duża cebula
  • zakwas z buraków (około ¾ szklanki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu
  • 200ml śmietany
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Jako dodatek jajka ugotowane na twardo.

Buraki umyć, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości. Następnie ostudzić, obrać ze skórki oraz zetrzeć na tarce z dużymi otworami.
Zagotować bulion, dodać do niego starte buraki, zakwas buraczany oraz posiekane liście buraczane. Całość osolić.
Cebulę obrać, pokroić i dodać do wywaru. Dymkę umyć, posiekać i również dodać do gotującej się zupy.
Gotować przez około pół godziny. Pod koniec dodajemy łyżkę masła, posiekany czosnek oraz śmietanę.
Przed podaniem przyprawiamy do smaku solą, cukrem oraz pieprzem.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dzielimy na połówki. Porcjujemy na talerze.


Dodatkiem do barszczu z botwinki mogą być również młode ziemniaczki, posiekany koperek, białe pieczywo a nawet biały ser.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print