poniedziałek, 24 czerwca 2013

Babka twarogowa z morelami

Twarożek jest idealnym składnikiem wielu letnich ciast i deserów, należy jedynie zwrócić uwagę na jego świeżość oraz kwasowość.
Twarogowa babka to propozycja zdrowego, orzeźwiającego, letniego deseru z twarogu oraz świeżych moreli. Ze względu na niska zawartość cukru, może to byc również doskonała przekąska dla malucha.



Składniki:
  • 600g twarogu
  • 200ml śmietanki 30%
  • 150g cukru
  • 4 morele (o wadze 260g)
  • 14g żelatyny w proszku



Przygotować owoce. W tym  celu myjemy morele, kroimy je na połówki i usuwamy pestki. Następnie kroimy w cienkie pół plasterki.
Przygotowujemy syrop z cukru oraz 100ml wody i obgotowujemy w nim owoce, przez około pięć minut.
Rozpuszczamy żelatynę w 4 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na kilka minut. Później podgrzewamy delikatnie, pilnując aby jej nie zagotować.
Twarożek ucieramy w mikserze razem ze śmietanką. Dodajemy przestudzoną żelatynę oraz syrop spod moreli. Całość miksujemy.
Formę typu babka wykładamy plasterkami obgotowanych owoców i zalewamy masą serową.
Wstawiamy do lodówki na 12 godzin, do stężenia.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print