sobota, 18 maja 2013

Szybki jabłecznik


Jego zaletami są niewielkie koszty, szybkość i prostota wykonania.

Składniki:
  • ½ kg jabłek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 5 łyżek oleju
  • 1 pomarańcza (opcjonalnie)
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier (według uznania)

Obrane jabłka podzielić na cząstki, zasypać cukrem i odstawić przykryte w lodówce, najlepiej na całą noc.
Pomarańczę obrać, drobno pokroić i przesmażyć z dwoma łyżkami cukru. Ostudzić.
Do jabłek dodać olej, jaja i pomarańczę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko wymieszać.
Tortownicę natłuścić i wylać na nią ciasto. Piec 30 minut w 180 stopniach.

Ja wzięłam tortownicę o średnicy 28 cm, dlatego też, ciasto wyszło niskie. Dla uzyskania wyższego ciasta należy wziąć mniejszą formę lub podwoić liczbę składników.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print