Sprawdzony przepis!

Stifado, czyli gulasz po grecku


Stifado to tradycyjny gulasz (nie tylko mięsny) przygotowywany w Grecji przez cały rok. Posiada on swój własny, specyficzny smak, który  nadaje mu cebula oraz nietypowe dla gulaszu przyprawy.
W skład stifado oprócz mięsa, wchodzą obowiązkowo: cebula, rozmaryn, ocet oraz pomidory.

Stifado

Jednak ważniejszy od procesu gotowania, jest proces przygotowania składników potrawy.
Najpierw musimy przygotować marynatę z wody, octu, rozmarynu, liści laurowych oraz cebuli. W zalewie tej mięso musi marynować się przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Istnieje wiele odmian stifado, zależnie od rodzaju użytego mięsa. Mamy więc tradycyjny kreteński, gulasz z królika, ale również z cielęciny, wieprzowiny, kurczaka czy najbardziej rozpowszechniony gulasz z wołowiny.
Dobór składników dodatkowych, również zmienia się zależnie od regionu i tak np.: na Evia dodaje się tymianek, marchew oraz goździki, zaś na Paros przygotowuje się marynatę z wina, marchewki oraz selera.Poniżej podaję przepis na najprostsze stifado z wołowiny.




Składniki:
  • 1 kg wołowiny
  • 1,5 kg małych cebulek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • gałązka rozmarynu 
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wino wytrawne czerwone
  • 1 puszka posiekanych pomidorów
  • sól i pieprz
  • laska cynamonu
  • oliwa

Stifado bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem, krok po kroku.
Pokroić wołowinę na kawałki, zalać przygotowana marynatą i pozostawić na całą noc w lodówce.
Obrać i posiekać jedną, dużą cebulę oraz czosnek. Na patelnię wlać oliwę i podsmażyć na niej cebulę. Dodać mięso i obsmażyć je na rumiano, ze wszystkich stron.
Dorzucić przyprawy oraz wlać wino i ewentualnie podlać wodą, przykryć i dusić około godziny.
Następnie dorzucamy cebulę, pomidory oraz posiekany czosnek. Zamieszać, przykryć i gotować kolejną godzinę, aż mięso będzie miękkie, zaś sosu zostanie niewiele i będzie on miał konsystencję śmietany.
Należy uważać aby cebulki podczas duszenia się nie rozpadły.