sobota, 25 maja 2013

Sałatka wiejska (χωριάτικη σαλάτα), czyli to co turyści nazywają sałatką grecką


Za oknem lato, najwyższa więc pora na letnią sałatkę wiejską, której składniki powinny być świeże. Sałatka ta stanowić może samodzielne letnie danie lub być przystawką rozpoczynającą, bądź kończącą posiłek.
W podstawowej wersji składa się z pomidorów, ogórków, oliwy oraz przypraw. W wersji rozszerzonej pojawiają się jeszcze cebula, papryka, oliwki oraz ser feta, który może być podany, bądź w postaci pojedynczego plastra, zwieńczającego sałatkę, bądź w formie pociętej w kostkę.

Zdarza się, że spotkać możecie sałatkę grecką z zieloną sałatą ale to nie ma już wiele wspólnego z oryginalną recepturą, ani z tradycją. Często jest wynikiem, bądź niewiedzy lub też oszczędności ;)

Składniki:
  • 4 pomidory
  • 1 zielona papryka
  • 2 ogórki
  • 1 czerwona cebula  
  • 150g sera feta
  • oliwa
  • ocet winny
  • sól
  • suszone oregano
  • oliwki (niektórzy twierdzą, że tylko czarne, ale tak naprawdę mogą być i zielone)
 


Pomidory pokroić na ćwiartki lub w ósemki, zależnie od ich wielkości.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w pół plasterki.
Ogórka umyć, odciąć końce i pokroić w grubą kostkę.
Oczyszczoną cebulę pokroić w pół plasterki.
Fetę pokroić w kostkę.
Odsączyć oliwki z zalewy.
Wszystkie składniki umieścić w salaterce i nie mieszać.
Posypać solą i oregano, pokropić octem oraz sowicie polać oliwą.


Smacznego!
Καλή όρεξη!

4 komentarze:

  1. Sama o tym, że do Horiatiki nie daje się sałaty dowiedziałam się dopiero w Grecji i teraz propaguję tę wersję i cieszy mnie, że i na innych blogach też ta informacja się pojawia. Może właściciele knajpek w Polsce gdzieś znajdą tą informację ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale w Grecji podaje się wersje z sałatą...

      Usuń
    2. W niektórych hotelach zapewne tak... dla oszczędności lub z nadmiaru wyobraźni u kucharza ;)
      Jednak TRADYCYJNA sałatka wiejska to ogórki, pomidory i oliwki. Do tego oliwa oraz oregano. Później zaczęto ją wzbogacać o cebulę i paprykę, zaś w niektórych regionach dodają jeszcze kapary.
      Sałatka ta zanim stała się znakiem towarowym greckiej kuchni, była prostym, a zarazem pożywnym posiłkiem ludzi na greckich wsiach.

      Usuń
  2. Też mam taką nadzieję ;) Również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Print