poniedziałek, 13 maja 2013

Racuchy z jabłkami


Danie tak proste, że nie wiem czy jest sens o nim wspominać ale właściwie dlaczego nie? W końcu, to również smak mojego dzieciństwa.

Co potrzebujemy:
  • 700 g maki
  • 1 l kwaśnego mleka
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g jabłek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Mleko wymieszać z jajkami i mąką. Dodać proszek do pieczenia. Jabłka obrać, pokroić na kawałki, dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść łyżką ciasto. Smażyć na rumiano z obu stron. Gotowe posypać cukrem pudrem. 


Można podawać również z dżemem.


Z podanej ilości składników wyszło mi 40 racuchów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print